Zelfmoord?

Kroonprins Rudolf

De laatste maanden was ik druk bezig de dood van kroonprins Rudolf. Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan overtuigd raak dat Rudolf zelfmoord pleegde nadat hij Mary Vetsera zou hebben vermoord. Het laatst gelezen boek waarvan ik nu even de titel kwijt ben, deed mij al twijfelen, maar na het lezen van diverse berichten op het forum van  The Alexander Palace Time Machine ben ik nog meer gaan twijfelen.

Eén van de posters op dat forum vertelt over bronnen die ik nog niet ken. Het gaat om een boek geschreven door aartshertog Leopold, later Leopold Wölfling en om een boek van Louise, tot haar scheiding kroonprinses van Saksen-Coburg en de schoonzus van kroonprins Rudolf.

Leopold was een  kind van groothertog Ferdinand IV van Toscane. Deze Ferdinand (roepnaam Nando) werd door keizer Franz Joseph als (één van) zijn beste vriend(en) gezien. Het schijnt dat groothertog Ferdinand op de sterfdag van Rudolf een telegram kreeg, afreisde en de volgende morgen om half zeven in Wenen arriveerde. Keizer Franz Joseph zou niets anders hebben kunnen zeggen dan: “Rudolf …………….. Rudolf.” Keizer Franz Joseph kon waarschijnlijk pas zijn emoties laten gaan nadat zijn vriend groothertog Ferdinand was gearriveerd. Groothertog Ferdinand nam keizer Franz Joseph mee naar de slaapkamer waar Rudolf lag. Ze troffen daar dokter Widerhofer aan die bezig was met het verwijderen van groene glassplinters uit het hoofd van Rudolf. Glassplinters?

Rudolf voor en na obductie
Rudolf voor en na de obductie

Via het eerder genoemde forum las ik ook berichten over diverse zelfmoorden en verdwijningen van andere mensen rondom het tijdstip van het overlijden van Rudolf. Bizar, maar of het waar is?

Koning Ludwig II

Ook kwam ik via het forum  van The Alexander Palace Time Machine terecht op een een pagina van Epoch Times: Kunsthistoriker Wichmann über den unnatürlichen Tod Ludwig II. In drie artikelen beweert Siegfried Wichmann dat koning Ludwig II van Bayern geen zelfmoord pleegde, maar vermoord werd. Naar aanleiding van een schilderij dat Hermann Kaulbach schilderde direct na de dood van koning Ludwig, startte Wichmann een onderzoek dat 28 jaar zou duren. In 2007 publiceerde hij zijn bevindingen in het boek Die Tötung des Königs Ludwig II von Bayern.

Kaulbach
Het schilderij van Hermann Kaulbach

Zelfmoord of moord?

Pleegden de zoon en de neef van keizerin Elisabeth zelfmoord? Werden ze vermoord? Waarschijnlijk zullen we het nooit echt te weten komen. De zwijgende getuigen van toen leven niet meer, vele archieven zijn (nog steeds) ontoegankelijk. Ik wil in ieder geval de volgende boeken gaan lezen:

  • Throne die ich stürzen sah door Louise von Coburg
  • Habsburg unter sich door Leopold Wölfling
  • Die Tötung des Königs Ludwig II von Bayern door Siegfried Wichmann

Deze tekst was op 10 december 2016 geplaatst als blogbericht op mijn keizerin Elisabethblog. De laatste wijziging aldaar was op 1 januari 2017. De plaatsing en tevens laatste wijziging hier op 17 juli 2019.