Dag 3 – Berlijn

Meer foto’s worden zeer binnenkort geplaatst.

25 juli 2019

Een rustige start

Om 9 uur -jeetje, we kunnen dus wel uitslapen- werden we wakker.

Het ontbijt hier kostte € 12,90 (!!!) per persoon. Daar deden we dus niet aan mee. Terwijl Pim naar de supermarkt ging, deed ik de afwas. De afwas: geen heet water, geen stop in de gootsteen, geen afwasbak … een schaaltje werd afwasbak.

Het ontbijt werd een lunch. Na het eten van heerlijke verse broodjes met een likje roomboter, het nuttigen van ons tweede bakje koffie en douchen, gingen we een zonovergoten en bloedheet Berlijn in. We besloten de Brandenburger Tor te bezoeken, maar op Unter den Linden liepen wij tegen Nante Eck, een Altberliner Restauration, aan. Het eerste biertje was een feit en … het tweede ook. We genoten van onze biertjes, de drukte, de levendigheid en spraken over de geschiedenis van oost en west Duitsland, van oost en west Berlijn. Een stukje geschiedenis waarvan wij via krant en televisie getuigen waren geweest.

Brandenburger Tor, monument en Reichstag

Rond 15.00 uur waren we bij de Brandenburger Tor.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de poort, in het voormalig West-Berlijn, vervolgden wij onze weg door een park waar wij even stil hielden en stil waren bij het monument voor Sinti en Roma. Zeer indrukwekkend. Mijn gedachten vlogen terug in een ver verleden naar een herdenkingsdag voor Sinti en Roma in Westerbork. Dat was eigenlijk nog veel indrukwekkender geweest, omdat het daar zo duidelijk zichtbaar is hoeveel Sinti en Roma zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

DSC_4698

Zeer indrukwekkend

Na een korte ontmoeting met een keyboard spelende conservatoriumstudent uit de Oekraïne, arriveerden we tegen een uur of vier bij de Reichstag of Reichstaggebäude. In dit groot en indrukwekkend gebouw zetelt het Duitse parlement: Bundestag. Omdat het zo verschrikkelijk heet was, hadden wij geen zin om naar binnen te gaan. Achteraf, toen ik deze pagina schreef, las ik dat je je ook beter ruim van tevoren aan kunt melden via de site van de Deutscher Bundestag.

Stadswandeling

Na een koeltepauze in onze studio, zetten we onze stadswandeling in een nog steeds zinderende hitte voort. Opvallend vonden wij de enorme hoeveelheid bouwwerkzaamheden. Berlijn is een stad in de steigers.

Rond een uur of zeven streken wij, geheel volgens plan vanwege de Altberliner keuken, weer neer bij Nante Eck. Met weer Berliner Pilsner genoot Pim van Berliner Bouletten en ik van Bierkutschergulash.

Opmerkingen:

Ik vind de Ampelmännchen toch zo leuk!

Ga verder naar Dag 4 – Berlijn