Uitgehuwelijkt

Vanaf dat moment ging, vooral de moederlijke aandacht van hertogin Ludovika uit naar Helene. Het Hertog Max Palast werd overspoeld met kleermakers, schoenmakers, leraren, kappers en dergelijke. Alles werd uit de kast gehaald om maar op tijd klaar te zijn voor de ontmoeting tussen keizer Franz Joseph en Helene.

Helene moest beter leren paardrijden, omdat Franz Joseph daar gek op was. Ze moest haar moeder vergezellen naar het Beierse hof om kennis te maken met het leven aan een hof en ze moest leren omgaan met de hofetiquette. Openlijk werd er niet gesproken over het uithuwelijken van Helene aan Franz Joseph, maar aan het hertogelijk hof wist iedereen, van laag tot hoog, waar het om ging.

Naar Elisabeth werd nauwelijks meer omgekeken. Terwijl Ludovika druk bezig was met Helene, trok Elisabeth in deze periode veel op met haar vader. Toen ontvingen Ludovika, Max en Helene een uitnodiging tot het bijwonen van de feestelijkheden rondom de drieëntwintigste verjaardag van Franz Joseph. Max weigerde of “moest” weigeren vanwege zijn niet altijd even tactisch optreden: iedereen wist wat er op het spel stond. In zijn plaats ging Elisabeth mee naar Ischl.

Terug naar Onbezorgde jeugd of Elisabeth Amalie Eugenie – menu