Montreux en Territet

De tekst op deze pagina komt uit ons vakantieboek “Vakantie 2003 Champoussin Zwitserland”

Mercredi, 9 juilliet 2003

Om tien uur, na het ontbijt, vertrokken wij met de bus naar Montreux. Helaas was Linda tijdens de reis niet erg lekker. Pim ging met Linda voor in de bus zitten. Lex ging zijn eigen gangetje en ik genoot van de prachtige omgeving.

In Montreux was het 37ste Jazz Festival volop aan de gang. Na een korte wandeling langs het meer van Genève, zijn wij natuurlijk ook een half uurtje neergestreken bij een optreden. Pim en ik genoten, de kinderen vonden het wat minder, dus we gingen weer in de benen.

Na een korte wandeling kwam ik ansichtkaarten van Sisi tegen. Op één ansichtkaart stond een beeld en op de andere ansichtkaart stonden diverse afbeeldingen. Eén van de afbeeldingen was de laatst gemaakte foto van Sisi uit Territet. Ik moest de ansichtkaarten kopen en vroeg meteen in de winkel waar dat standbeeld stond. Wat bleek: Territet ligt aan Montreux vast en daar stond het beeld.

Eén van de ansichtkaarten
Eén van de ansichtkaarten

Ook vertelde de verkoper dat er in Montreux een beeld stond van Freddie Mercury. Veel, vooral Nederlandse Queenfans zouden, volgens de verkoper, naar Montreux gaan om het beeld van Freddie te bekijken. Nou, dat beeld wilden wij dus ook wel even zien. Het stond echt vlak bij de winkel.

Vervolgens zijn wij met de bus, ongewild als zwartrijders, naar Territet gereden en zagen direct al het beeld van Sisi aan de linkerkant van de weg. Linda en ik gingen helemaal uit ons dak. Zelfs Pim vond het prachtig om zo toevallig weer in de voetsporen van Sissi terecht te komen. Vlak bij het standbeeld bevindt zich ook het Grand Hotel. Dit is het hotel waar Sisi verbleef als zij in Territet was.

Beeld Territet
Het beeld van Sisi in Territet

Linda en ik moesten meteen weten waar de foto van Sisi gemaakt was. Wij moesten goed onze ogen gebruiken, want in meer dan een eeuw verandert er een heleboel. Uiteindelijk vonden wij het plekje van de foto. Pim heeft ons daar meteen op de video gezet en wij hebben natuurlijk foto’s gemaakt.


2003
De voetgangers lopen nu door de “brasserie-billard”.
De grandeur, het hotel en een deel van de gevel is verdwenen.
Daar waar keizerin Elisabeth en haar hofdame liepen, rijden nu vooral gemotoriseerde voertuigen.
En wat deden wij? Gevelstenen tellen!
5
1898
Mooie gevel, mooi smeedwerk, sporen van koetsen en karren.
Keizerin Elisabeth en haar hofdame.
6
2003
En, ja hoor.
Dit is het plekje!

Vast aan het Grand Hôtel zit het Theatre L’Alcazar. Hier ging Sissi ook wel eens naar toe. In het voorste gedeelte van het theater (vroeger waarschijnlijk de entree en foyer) is nu een restaurantje. Natuurlijk zijn wij daar wat gaan drinken. Het restaurantje is nu (2003) in handen van Libanese emigranten en tussen de islamitische- en Libanese aankleding is nog veel van de oude sfeer blijven hangen. Het was echt een fantastische ervaring.

3
Voorheen L’Alcazar

Langs het meer van Genève zijn wij teruggelopen naar Montreux.