De grijze jager (serie)

In de meivakantie van 2017 kocht ik het eerste boek van de serie De Grijze Jager, omdat meerdere leerlingen, toevallig alleen maar jongens, in de afgelopen jaren hadden gezegd: “Mevrouw, dit moet u echt lezen!” Ik begon met lezen en kon niet meer stoppen. Het boek was in no-time uit en ik wilde meer, meer, meer en ik kocht meer, meer, meer. In de al genoemde meivakantie, die twee weken duurde, heb ik niet alleen alle boeken van de serie van De Grijze Jager gelezen, maar ook alle boeken van de serie De Broederband. Ik maakte tevens een start met de serie De Grijze Jager – De vroege jaren.

Op 1 oktober 2017 kwam er een nieuw boek -een novelle- in de serie over De Grijze Jager uit. John Flanagan schreef De jacht op het schaduwdier speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse fans geschreven en is tot nu toe ook alleen in het Nederlands verschenen. Dit was het eerst boek(je) in de serie dat mij toch ietwat tegenviel. Ik vond het ietwat afwijken van de normale schrijfstijl van John Flanagan.

Korte beschrijving van de serie

De serie De Grijze Jager start vlak voor het moment dat Will leerling wordt van de grijze jager Halt. Een groep van vijftig grijze jagers zorgt voor de veiligheid in het land Araluen dat qua beschrijving en op de kaart sterk overeenkomt met het huidige Engeland. De verhalen spelen zich af in een tijd die overeenkomsten vertoont met de middeleeuwen. De kastelen, wapens en kleding lijken regelrecht uit de middeleeuwen te komen, maar in de middeleeuwen werd er bijvoorbeeld geen koffie gedronken.

Will, Halt en soms Gilan (oud-leerling van Halt) krijgen diverse opdrachten en komen daardoor in allerlei moeilijke en/of gevaarlijke situaties terecht.

De serie De Grijze Jager bestaat uit 12 boeken en 1 novelle:

 1. De ruïnes van Gorlan
 2. De brandende brug
 3. Het ijzige land
 4. De dragers van het eikenblad
 5. Losgeld voor Erak
 6. De magiër van Macindaw
 7. Het beleg van Macindaw
 8. De koning van Clonmel
 9. De keizer van Nihon-Ja
 10. De verloren verhalen
 11. De koninklijke leerling
 12. Het toernooi van Gorlan speelt zich af voor het eerste boek wanneer Halt net in Araluen aangekomen is en is een vervolg op de man uit Hibernia, een verhaal uit De verloren verhalen.
 13. Het schaduwdier

Ik heb de serie dit jaar twee keer gelezen en ik heb er twee keer enorm van genoten. Mijn leerlingen hadden gelijk: “… dit moet u echt lezen!”