Inleiding

Toen ik een kleuter was, zag ik voor het eerst de film Sissi op de televisie. Ik was diep onder de indruk van de prachtige kleding, de reverences en de handkussen. In de jaren daarna zat ik steevast voor de buis als er weer één van de films werd uitgezonden.

In 1990 gingen mijn man en ik op vakantie naar Korfoe. In het Achillion kwam ik voor het eerst de ‘echte’ keizerin Elisabeth tegen. Toen wilde ik weten wie deze vrouw was geweest. Ik ging lezen en kwam tot de conclusie dat de films een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid gaven. Toch bleef ik elk jaar, meestal rond Kerstmis, naar de films kijken. Toen ik de drie films op video kreeg, zag onze dochter de films voor het eerst in haar leven. Naar aanleiding van de films maakte ze haar eindwerkstuk voor groep 8: een werkstuk over keizerin Elisabeth. Ik hielp haar en mijn interesse voor keizerin Elisabeth kwam terug.

In hetzelfde jaar (2003) gingen wij op vakantie naar Zwitserland. In Territet, een voorstadje van Montreux, kwam ik stukjes verleden van keizerin Elisabeth tegen. In Genève zag ik hotel Beau Rivage en zag ik de plaats waar keizerin Elisabeth vermoord was. Ook stond er een prachtig beeld van haar, onthuld op haar honderdste sterfdag. Een week later ging ik samen met onze dochter voor vier dagen naar Wenen. Ik zag de Kaisergruft, de Hofburg, de Silberkammer, de Kaiserappartements, de Schatzkammer, het Schönbrunn, de Volksgarten en het Prater.

Na deze twee vakanties besteedde ik elk stukje vrije tijd aan keizerin Elisabeth. Ik las veel boeken en speurde het internet af. Op 3 januari 2004 startte ik met mijn eerste site: een site over Elisabeth Amalie Eugenie. Er volgden nieuwe sites en telkens verhuisde Elisabeth Amalie Eugenie mee.

Toen ik weer ging studeren, stopte ik met het onderhouden van mijn laatste site en haalde deze ook van het internet af. Op 24 december 2014, 177 jaar na de geboorte van Elisabeth Amalie Eugenie, begon ik met het schrijven van een blog over keizerin Elisabeth. Deze blog bestaat nog, maar staat sinds de invoering van de AVG niet meer openbaar. Dat heeft niet alleen te maken met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), maar ook met auteurs- en portretrecht. Op mijn blog staat veel beeldmateriaal waarvan ik de herkomst niet of nauwelijks kan achterhalen en dat vind ik link sinds er louche bedrijfjes speuren naar sites waarop, meestal onbewust, beeldmateriaal is geplaatst  waarop toch nog allerlei rechten gelden. Daarom zal ik op deze site minder beeldmateriaal plaatsen dan voorheen op mijn oude sites en mijn blog.