Hofburg – Sisi Museum

Ons bezoek aan het Sisi Museum op 23 juli 2005

Wij bezochten vandaag eerst het Sisi Museum. Dit was veel indrukwekkender en minder surrealistischer dan ik had verwacht. Opvallend was al het binnenkomen: van achter een silhouet van Sisi werd de eerste kamer verlicht. Na de eerste kamer werden wij door diverse kamers, die allemaal een bepaald aspect van haar leven uitbeelden, geleid. Ik vond de vormgeving heel bijzonder: een hedendaagse vormgeving van een meer dan honderd jaar geleden geleefd leven. Vooral de bustes van keizerin Elisabeth, versierd met de kopieën van haar sieraden, vond ik knap bedacht en uitgevoerd.

Er waren twee nieuwe aanwinsten: een persoonlijk melkglas met deksel en een rouwwaaier. Ook werd er, tijdens ons bezoek, tijdelijk een originele lichte japon van keizerin Elisabeth tentoongesteld.

Het melkglas

Het melkglas nam keizerin Elisabeth mee op haar reizen. Na haar dood werd dit melkglas, in de originele bijpassende cassette, door haar dochters  Gisela en Marie Valerie geschonken aan Moritz Sachs von Hellenau, de commandant, en later admiraal, van het keizerlijk jacht. Samen met wat bloemen van het sterfbed van keizerin Elisabeth was het melkglas een aandenken en een teken van waardering.

De rouwwaaier

De zwarte rouwwaaier uit 1890 was een persoonlijk geschenk van Marie Valerie aan haar moeder. De waaier, van zwarte zijde op een houten frame, werd door Marie Valerie persoonlijk beschilderd met bloemen.

De lichte japon

De lichte japon van de keizerin zal slechts kort (tot en met augustus 2005) in het museum te zien zijn. De Hofburg zelf noemt de de japon een sensatie. Het gaat waarschijnlijk om het vaak geciteerde en tot voor kort onbekende “lichtes Kleid”.

Na de dood van haar zoon Rudolf droeg keizerin Elisabeth alleen nog maar zwarte kleding. Alleen binnen de familiekring droeg ze, bij uitzondering, nog wel eens lichte kleding. Een citaat uit het dagboek van Irma Sztáray: “Ihre Majestät trug immer Schwarz, nur an Kaisers Geburtstag machte sie eine Ausnahme und legte ein lichtes Gewand an.”

Op 24 december 1889, de verjaardag van keizerin Elisabeth en de éénjarige verloving van Marie Valerie met Franz Salvator, schrijft Marie Valerie ’s avonds in haar dagboek.: “Zur Stunde, da wir uns vor einem Jahr verlobt, wollte uns diese beste Mutter gratulieren, in einem lichten Kleide gratulieren, obwohl gerade der heutige Abend so besonders schmerzlich für sie war.” Het “lichte Kleid” dateert uit 1889 / 1890 en men vermoedt dat deze japon de japon is waarover Marie Valerie schrijft in haar dagboek.

De jurk lijkt heel eenvoudig, maar is uiterst geraffineerd uitgevoerd. Er zijn verschillende stofsoorten in witte nuances gebruikt. De jurk benadrukte zeker de slanke silhouet van de keizerin en de taille bedraagt 51,5 centimeter! En als je voor de jurk staat, dan kun je je nauwelijks voorstellen dat deze toch vrij lange vrouw zo dun was.

Bronnen:
Haslinger, Ingrid en Unterreiner, Katrin, The Vienna Hofburg: Imperial Apartments and Silver Collection, Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. m.b.H., Vienna, 2000 (ISBN 3-905168-15-8)