Het bruidskleed

Keizer Franz Joseph en Elisabeth, hertogin in Bayern, huwden op 24 april 1854. Over het bruidskleed van keizerin Elisabeth is niet veel bekend, omdat bijna niemand het ooit zag.

Franz Joseph en Elisabeth trouwden in de Augustinerkirche. Om in de Augustinerkirche te komen gingen het bruidspaar en hun gasten niet over de Josephsplatz, maar via een gang vanuit de Hofburg. De gasten waren familieleden en leden van het hof. Alleen zij zagen het bruidspaar en dus het bruidskleed.

In tot nu toe bekende bronnen wordt nergens een beschrijving van het bruidskleed gegeven. De afbeeldingen van de huwelijksvoltrekking zijn ontsproten aan de fantasieën van de verschillende tekenaars. Op de afbeeldingen zijn ook steeds verschillende bruidskleden te zien.

Na het huwelijk werd het bruidskleed volgens traditie geschonken aan de Basilika Maria Taferl. Daar werd van de applicaties op het bruidskleed een vespermantel, ook wel pluviale genoemd, gemaakt. De op de vespermantel aangebrachte applicaties geven dus alleen maar een idee van hoe het bruidskleed geborduurd was. De eerste keer dat het publiek de applicaties kon zien, was op 30 maart 2007 in de Hofburg.

Foto moet nog toegevoegd worden.

Detail applicaties zoals ze nu zijn aangebracht op de vespermantel.

Bronnen:

ORF: Sisi-Brautkleid erstmals zu sehen