Waarom de Kaisergruft?

Terug naar:
De Kaisergruft – menu

Na onze vakantie op Korfoe in 1990 wilde ik weten wie de echte Sissi was geweest. Op Korfoe waren wij namelijk in het Achillion, een voormalig verblijf van keizerin Elisabeth, geweest. In de jaren die volgden verdiepte ik mij in haar leven, maar langzamerhand begon de belangstelling te tanen.

In 2003 maakte onze dochter Linda haar laatste werkstuk op de basisschool over de filmtrilogie Sissi gekoppeld aan het leven van de echte keizerin Elisabeth. Ik hielp haar en mijn sluimerende belangstelling ontwaakte weer. In hetzelfde jaar gingen wij met ons gezin op vakantie in Zwitserland. Daar vonden wij onverwachts veel sporen van keizerin Elisabeth. Mijn belangstelling voor keizerin Elisabeth groeide.

Nog meer sporen van keizerin Elisabeth vonden Linda en ik in Wenen, waar wij waren vanwege de “eindebasisschoolreis met één van de ouders”. In Wenen bezochten Linda en ik de Kaisergruft omdat keizerin Elisabeth daar is bijgezet, maar het was niet alleen haar graf dat een diepe indruk op mij maakte. De gewijde sfeer, de serene stilte, de enorme hoeveelheid graven: het was enorm indrukwekkend, fascinerend en ontroerend.

De kindergraven riepen bij mij heel veel vragen op. Hadden de ouders van deze kinderen net zoveel verdriet gehad als wij of hadden zij door hun diep geworteld katholieke geloof andere manieren gevonden om daar mee om te gaan? Of was de noodzaak om een mannelijke troonopvolger te “produceren” een graadmeter voor de mate van verdriet? Was het verdriet om een jongetje anders dan om een meisje? De vragen tolden en tollen nog steeds door mijn hoofd en veel vragen zullen onbeantwoord blijven.

Mijn uitdaging ligt in het achterhalen van de echte mensen -hoe dachten ze, wat voelden ze, wat droomden ze- achter de Habsburgers, dus niet dat wat al algemeen bekend is over deze personen.

Afbeeldingen van schilderijen en/of foto’s mogen natuurlijk niet ontbreken. Afbeeldingen zeggen veel over de mensen, ze krijgen een gezicht. Afbeeldingen zeggen ook veel over de tijd waarin deze mensen leefden. *

Natuurlijk kan ik alles wat ik te weten ben gekomen en kom, voor mijzelf houden, maar ik vind het gewoon heerlijk om deze kennis te delen en hoe kan dat nou beter dan via het internet, via dit gedeelte van mijn site?

* De afbeeldingen voeg ik pas opnieuw toe als ik weet of ze rechtenvrij gepubliceerd mogen worden.

Terug naar:
De Kaisergruft – menu