1. Keizerin Anna

Gründergruft

1. Keizerin Anna

* Innsbruck, 4 oktober 1585
† Wenen, 15 december 1618

Anna was aartshertogin van Oostenrijk en keizerin van het Heilige Roomse Rijk van 1612 tot 1618.

Anna was een dochter van aartshertog Ferdinand II van Tirol en zijn tweede vrouw Anna Katharina van Gonzaga-Mantua. Anna werd in Innsbrűck geboren.

Anna hing heel erg aan haar moeder die haar streng katholiek opvoedde. Anna was zeer vroom. Als zij vond dat ze gezondigd had, dan geselde ze zichzelf urenlang. De zorg voor armen en zieken rekende ze tot haar taak.

In 1611 huwde zij met haar neef, aartshertog Matthias van Oostenrijk. Hij was de broer van keizer Rudolf II. Toen Rudolf in 1612 stierf, werden Matthias en Anna tot keizer en keizerin van Oostenrijk gekroond.

Keizerin Anna stierf op 15 december 1618. Ze was 33 jaar oud. Drie maanden later stierf keizer Matthias. Het huwelijk van Anna en Matthias was kinderloos gebleven.

In 1617 had keizerin Anna testamentair laten vastleggen dat er binnen de stadsmuren van Wenen een Kapucijnerklooster gebouwd moest worden. Ook moest daar de laatste rustplaats voor haar en haar gemaal komen. De bouw startte op 8 september 1622. Pas in 1633 was de bouw zover gevorderd dat de stoffelijke resten van het keizerlijk echtpaar bijgezet konden worden.

Het hart van keizerin Anna bevindt zich in de Herzgruft in de Loretokapel van de Augustinerkerk.

De voorwerpen die Anna gebruikte om haar persoonlijke geestelijke rituelen uit te oefenen, zijn te bezichtigen in de Kaisergruft en in de geestelijke schatkamer in de Hofburg in Wenen.

Terug naar:
Gründergruft
Bronnen:
Hamann, B. (Red.). (1988). Die Habsburger – Ein biograpisches Lexikon. Wenen: Carl Ueberreuter.
Hawlik-Water, v.d. M. (  ) Die Kapuzinergruft – Begräbnisstätte der Habsburger in Wien. Wien/Freiburg/Basel: Herder.
Kapuzinergruft. Kaiserin Anna von Tirol. Geraadpleegd op 26 mei 2019, van http://kapuzinergruft.com/kaiserin-anna-von-tirol.