Aartshertogin Sophie

Ferdinandsgruft

78B. Aartshertogin Sophie

* Wenen, 5 maart 1855
† Boeda, 29 mei 1857

Aartshertogin Sophie Friederike Dorothea Maria Josepha was het eerste kind van keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth.

Sophie werd op maandag 5 maart 1855 om 15.15 uur in Wenen geboren. Op 6 maart om 14.00 uur vond de doop plaats in de Augustinerkerk. De moeder van keizer Franz Joseph, aartshertogin Sophie, was haar peetmoeder. De aartshertogin kreeg de namen Sophie Freiderike Dorothea Marie Josepha.

Tijdens een verblijf in Boeda (Ofen volgens Wolfgrüber) in Hongarije werden Sophie en haar zusje Gisela ziek. Ze kregen hoge koorts en diarree. Waarschijnlijk hadden ze buiktyfus opgelopen. Gisela herstelde, maar Sophie werd zieker en zwakker. Ze overleed op 29 mei 1857 om 21.30 uur. Sophie werd op zondag 31 mei na het balsemen gekleed in een gewaad van zilverstof en kant, vervolgens ingezegend en opgebaard.

Op maandag 1 juni werd haar lichaam met de trein naar Wenen gebracht om vervolgens met een met zes schimmels bespande landauer naar de Kaisergruft te worden gereden. Daar werd Sophie bijgezet.

Uiteindelijk werd haar lichaam in een koperen sarcofaag geplaatst. De sarcofaag was 1,60 meter lang, 60 centimeter breed en 60 centimeter hoog. Deze laatste rustplaats was voorzien van vier kransornamenten, vier handgrepen, een eenvoudig kruis en stond op zes poten. De inscriptie luidde als volgt:

SOPHIA . FRIDERICA . DOROTHEA
FRANCISCI . IOS . I . AUSTR . IMPERATORIS
ET . ELISABETHAE . IMPERATRICIS
FILIA . A . A.
NATA . VINDOBONAE . DIE . V . MART . MDCCCLV
MORTUA . BUDAE . DIE . XXIX . MAII . MDCCCLVII
HIC . REQUIESCIT .

Na de restauratie van de Kaisergruft in de jaren 60 van de vorige eeuw werden haar stoffelijke resten achter een muur geplaatst. Een marmeren plaat geeft aan dat zij hier is bijgezet.

Persoonlijke noot

Op 26 december 2016 ontdekte ik via het boek Die Kaisergruft bei den PP. Kapuzinern in Wien in 1949 geschreven door pater Eberhard Kusin dat Sophies sarcofaag in een nis achter haar vader heeft gestaan. De plaats van de nis was waar zich nu de doorgang van de Neue Gruft naar de Franz Josephs Gruft bevindt.

Terug naar: Ferdinandsgruft

Bronnen:
  • Beutler, G. (2008). Die Kaisergruft bei den PP Kapuziners zu Wien (Kapuzinergruft). Wenen,
  • Oostenrijk. Verlag Beutler-Heldenstern. (pagina 69)
  • Hawlik-van de Water, M. (1987). Die Kapuzinergruft – Begräbnisstätte der Habsburger in Wien. Wenen, Oostenrijk: Herder en Co. (pagina 283)
  • Kusin, E. (1949). Die Kaisergruft bei den PP. Kapuzinern in Wien. Wenen, Oostenrijk: Buch- und Kunstverlag Othomar Kloiber. (pagina 70 en Gesamtübersicht achterin het boek)
  • Kusin, E. (1973). Die Kaisergruft. Wenen, Oostenrijk: Bastei-Verlag. (pagina 48)
  • Wolfsgruber, C. (1887). Die Kaisergruft bei den Kapuzinern in Wien. Wenen, Oostenrijk: Alfred Hölder – K. K. Hof- unt Universitätsbuchhändler. (pagina 318-320)