Aartshertog Franz Joseph

Ferdinandsgruft

68A. Aartshertog Franz Joseph

* Ofen, 5 maart 1855
† Ofen, 13 maart 1855

Aartshertog Franz Joseph was het eerste kind uit het huwelijk van aartshertog Karl Ferdinand en aartshertogin Elisabeth Franziska Maria. Aartshertog Karl Ferdinand en aartshertogin Elisabeth Franziska Maria kregen zes kinderen. Hun jongste kind, aartshertogin Maria Eleonore, is ook bijgezet in de Kaisergruft.

Franz Joseph werd op 5 maart 1855 om zes uur ’s morgens geboren. Hij werd om zeven uur gedoopt. Aartshertog Joseph, die keizer Franz Joseph als peetvader vertegenwoordigde, hield het kind ten doop.

Op 13 maart 1855 om vier uur ’s morgens overleed Franz Joseph plotseling na een epileptische (kramp)aanval (Fraisenanfalle volgens Cölestin Wolfsgrüber).

Op 17 maart kwam de trein met het lichaampje van Franz Joseph om tien voor tien aan in Wenen. Na de inzegening werd de kist per koets (Leibwagen volgens Wolfsgrüber), getrokken door twee paarden, naar de Kaisergruft gebracht. Daar volgde nog een stille inzegening waarna de kist werd bijgezet.

De sarcofaag van Franz Joseph was van koper, had een lengte van 85 centimeter, een breedte van 45 centimeter en een hoogte van 45 centimeter.

De inscriptie luidde:

FRANC .IOS. MARIA CAROLVS A.A.
CAROLI FERDINANDI A.A.
ET
ELISABETHAE A.A. FILIVS
NATUS BUDAE D. V. MARTII
DENAT. IBIDEM D. XIII MARTII MDCCCLV
H.S.E.

Na de restauratie van de Kaisergruft in de jaren 60 van de vorige eeuw werden zijn stoffelijke resten achter een muur geplaatst. Een marmeren plaat geeft aan dat hij hier is bijgezet.

Terug naar: Ferdinandsgruft

Bronnen:
Hawlik-Water, v.d. M. (  ) Die Kapuzinergruft – Begräbnisstätte der Habsburger in Wien. Wien/Freiburg/Basel: Herder.
Wolfsgruber, C. (1887). Die Kaisergruft bei den Kapuzinern in Wien. Wenen, Oostenrijk: Alfred Hölder – K. K. Hof- unt Universitätsbuchhändler. (pagina 318)
Kapuzinergruft. Erzherzog Franz Joseph. Geraadpleegd op 9 september 2019, van https://kapuzinergruft.com/erzherzog-franz-joseph