Bezoekjes aan de Kaisergruft

Terug naar:
De Kaisergruft – menu
Schildering op de Kapuzinerkirche (scan van foto 21-7-2003) Deze foto wordt binnenkort geplaats.
De kerk heet officieel “Kirche zur Heiligen Maria von den Engeln”.

De eerste keer

Van 21 juli tot en met 24 juli 2003 waren mijn dochter Linda en ik in Wenen. Wij wilden heel erg graag de Kaisergruft bezoeken, omdat keizerin Elisabeth daar is bijgezet. Behalve heerlijk koel (buiten was het rond de 38ºC) was het heel erg indrukwekkend. Het is nauwelijks te beschrijven hoe de sfeer daar is. Je moet het zelf ervaren, je moet het zelf voelen.

Behalve de Kaisergruft bezochten wij ook onder andere de Hofburg, Schönbrunn, de Silberkammer, de Schatzkammer en het Prater, maar de Kaisergruft was toch echt het meest indrukwekkend.

De tweede keer

Op 23 juli 2005 waren Linda en ik voor de tweede maal in de Kaisergruft. De Kaisergruft was in twee jaar tijd behoorlijk veranderd. De ingang was verplaatst en het was er minder donker. Met spots probeert men ook de aandacht te vestigen op de mooiste details van de sarcofagen.

Er wachtte mij ook nog een grote teleurstelling: één van de meest ontroerendste en mooiste kisten: de sarcofaag van de kleine Maria Theresia was weg, waarschijnlijk in verband met restauratie.

Ook nu weer werd ik toch weer overspoeld, en zelfs iets heftiger dan de vorige keer, door allerlei niet te beschrijven emoties. Veel te snel verlieten wij de Kaisergruft. Ik nam mij voor om de volgende keer maar helemaal alleen naar de Kaisergruft te gaan, want ik kan hier echt wel uren doorbrengen en dat kan je je gezelschap toch niet aandoen?

De derde keer

Die volgende keer ging ik toch niet alleen, maar met Pim. Op 12 augustus 2011 gingen wij voor het eerst sinds lange tijd samen, dus zonder kinderen op vakantie en ons reisdoel was Wenen. Nadat wij onze koffers in een bagagekluis op station Praterstern hadden gepropt, was de eerste bestemming de Kaisergruft. Echt onbeschrijflijk om daar weer te mogen zijn. Het voelde alsof ik op familiebezoek was, net als op het kerkhof in Kiel-Windeweer, waar veel echte familieleden van mij begraven liggen.

Sinds de vorige keer waren er drie sarcofagen bijgekomen: de aartshertogen Carl Ludwig en Otto en Regina, de echtgenote van Otto, waren bijgezet in de Grufkapelle. Vooral het aanschouwen van de sarcofaag van aartshertog Otto was een bijzondere gewaarwording, want zijn bijzetting was nog geen maand oud. Het overlijden van aartshertog Otto was ook de aanleiding tot ons bezoek aan Wenen. Ik had heel graag naar de bijzetting gewild, maar de vliegtickets waren veel te duur.

In de Kaisergruft heb ik, behalve ademloos rondgekeken, ook gefotografeerd. Een aantal van deze foto’s zullen ook op deze site verschijnen.

De vierde en de vijfde keer

Over deze bezoekjes aan de Kaisergruft heb ik nooit iets geschreven, maar het staat wel in de planning.

Terug naar:
De Kaisergruft – menu