De Kaisergruft

Ga meteen door naar:
De Kaisergruft – menu

De Kaisergruft of Kapuzinergruft, is de laatste rustplaats van de leden van de keizerlijke familie von Habsburg. De Kaisergruft bevindt zich onder de Kapuzinerkirche aan de Neue Markt in Wenen. De kerk heet officieel “Kirche zur Heiligen Maria von den Engeln”.

De Kaisergruft werd gesticht door keizerin Anna, de echtgenote van keizer Matthias. Keizerin Anna had per testament laten vastleggen dat er binnen de stadsmuren van Wenen een Kapucijnerklooster met een begraafplaats voor haar en haar echtgenoot moest worden aangelegd. De bouw van de kerk en de grafkelder startte op 8 september 1622 aan wat nu Neue Markt heet . De Neue Markt was toen bekend onder de naam Mehlmarkt of Mehlgrube. In 1633 was de bouw zover gevorderd, dat de stoffelijke resten van keizerin Anna en keizer Matthias bijgezet konden worden.

In de grafkelder zijn tot nu toe 149 personen -ik moet ze nog natellen, want volgens mij klopt het niet- bijgezet. Slechts onder zeer bijzondere omstandigheden mochten personen die niet tot de keizerlijke familie behoorden bijgezet worden. Personen van niet gelijke komaf werden geweerd. Zo mochten zelfs prinses Sophie, de echtgenote van troonopvolger aartshertog Franz Ferdinand, en haar kinderen niet bijgezet worden in de Kaisergruft. En slechts bij zeer hoge uitzondering werden niet-leden van de keizerlijke familie bijgezet, zoals bijvoorbeeld prins Karl van Lotharingen en gravin Karoline Fuchs-Mollard.

Ook na het einde van de monarchie behield de Kaisergruft zijn functie als familiebegraafplaats. De laatste bijzetting was op 16 juli 2011 en betrof aartshertog Otto, de oudste zoon van de laatste keizer Karl I en keizerin Zita. Op deze datum werd ook het lichaam van zijn, op 3 februari 2010 overleden, echtgenote Regina bijgezet.

Lees verder:
De Kaisergruft – menu