Gravin Karoline von Fuchs-Mollard

Maria Theresia Gruft

41. Gravin Karoline von Fuchs-Mollard

* Wenen, 14 januari 1681
† Wenen, 27 april 1754

Karoline von Fuchs-Mollard is de enige vrouwelijke niet-Habsburger in de Kaisergruft. Karoline -ze werd Charlotte genoemd- Mollard kwam als hofdame in dienst bij aartshertogin Maria Anna, een dochter van keizer Leopold I. Na het huwelijk van Maria Anna met koning Johann V van Portugal, bleef Karoline in Wenen.

Karoline trouwde in 1710 met graaf Christoph Ernst von Fuchs. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren. In 1719 werd Maria Karoline weduwe.

In 1717 werd ze als opvoedster van de dochters van keizer Karls VI en keizerin Elisabeth Christine aangesteld. Ze had met hun dochters, maar vooral met Maria Theresia een innige band.

Keizerin Maria Theresia bleef de rest van haar leven een grote liefde koesteren voor Karoline en noemde haar vaak liefdevol “meine Füchsin”. Ook keizer Franz I Stephan won regelmatig advies in bij de, inmiddels tot opperhofmeesteres -de allerhoogste functie binnen de hofhouding- benoemde, gravin.

Het was de uitdrukkelijke wens van keizerin Maria Theresia dat Karoline bijgezet zou worden in de Kaisergruft. Haar hart werd oorspronkelijk bijgezet in het familiegraf in de Michaelerkerk, maar is inmiddels spoorloos verdwenen.

De tekst op de deksel van de sarcofaag luidt: “Zum unsterblichen Angedenken eines wohlwollenden dankbaren Herzens für die edle Erziehung zur Tugend. Ich, Maria Theresia.”

Terug naar De Habsburgers in de Kaisergruft of terug naar De Kaisergruft – menu.

Bronnen en opmerkingen: