Herkomst naam Pompejus (en de familie van Aaltje Berends)

Herkomst Pompejus (en de familie van Aaltje Berends)

Aaltje Berends is volgens de akte van overlijden van de burgerlijke stand van Anloo geboren op 31 december 1739. Haar beroep was dagloonster. Ze overleed op 28 december 1818 in Anloo. Haar ouders waren Berend Schild en Elsebert Heidanus. Aaltje was gehuwd geweest met Hendrik Willems. Hij was toen zij overleed al overleden.

Tijdens mijn zoektocht naar haar voorouders vond ik via de site van Alle Groningers het volgende over de relatie tussen Berend Schild en Elsebert, de ouders van Aaltje:

  • Op 19 augustus 1736 huwden in de kerkelijke gemeente Noorddijk Berent Schilt van Groningen en Elsabeet Heidanus van Noorddijk.
  • Op 19 september 1736 sloten Berent Schilt en Elsabeth Heijdanus een huwelijkscontract. De getuigen bruidegoms zijde waren Grietje Schilts (volle zuster) en Eggerus Schilt (volle broer) De getuigen bruids zijde waren Jan Bazuin (zwager) en Catharina Heijdanus (volle zuster, op den 30 octobris belijet).

Berend Schild en Elsebert Heidanus kregen de volgende kinderen:

  • Op 1 januari 1738 werd Altie, dochter van Berent Schilt en Elizabeth Steidanus, gedoopt in de A-kerk in Groningen. Altie was geboren op de Brugstraat in Groningen. In Alle Groningers wordt de naam Steidanus genoemd, maar op de originele akte lees ik toch echt Heidanus.
  • Op 21 augustus 1739 werd Menuwer, zoon van Berent Schilt en Elizabeth Heidanus, gedoopt in de Grote Kerk. Menuwer was geboren op de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen.
  • Op 7 februari 1745 werd Pompejus Heijdanus, zoon van Berent Schilt en Elisabeth Heijdanus, gedoopt in Bourtange.
  • Op 1 maart 1750 werd Willem, zoon van Berent Schilt en Elsebeet Heijdanus, gedoopt in Hoogezand. De geboorteplaats wordt niet genoemd.
  • Op 19 april 1753 werd Pompejus Heidanus, zoon van Berent Schilt en Elzebet Heijdanus, gedoopt in Hoogezand. De geboorteplaats is De Kiel.

De ouders van Aaltje kregen dus vijf kinderen. Op 21 augustus 1739 werd hun zoon Menuwer gedoopt, dus Aaltje kan nooit op 31 december 1739 gedoopt zijn. Ik vermoed dat er tijdens de aangifte van het overlijden van Aaltje, waarschijnlijk uit onwetendheid, een fout is gemaakt. Ik weet bijna zeker dat Altie dezelfde persoon als Aaltje is. Waarschijnlijk is ze op 31 december 1737 geboren, dus een dag voor haar doop.