Waarom ‘Start in Anloo?’

Tijdens de speurtochten naar mijn voorvaderen en -moederen begon ik in het heden en eindigde ik in het verleden. De voorvader -de bijbehorende voormoeder is een aanname- die het verst in het verleden ligt, kwam uit Annerveen. Annerveen viel onder het kerspel Anloo. En daar start mijn zoektocht: van dat verre verleden naar het heden. Vandaar dus dat dit gedeelte van mijn site Start in Anloo heet.

Hoe zagen Anloo en de omliggende dorpen eruit? Wie woonden daar? Hoe leefden ze daar? Waar kwamen ze vandaan? Dat zijn slechts een paar van de vele vragen die in mij opborrelden toen ik via het internet in de omgeving van Anloo belandde. Inmiddels heb ik vele internetspeurtochten ondernomen, ben ik twee keer bewust naar Anloo geweest en heb ik rondgereden in de omgeving. De omgeving kende ik al vrij goed, want mijn vader is geboren en getogen in Kiel-Windeweer, maar toen was ik nog niet bezig herkomst van mijn familie. Even ter verduidelijking: Kiel-Windeweer ligt vlakbij Anloo en de omringende dorpen.

Mijn familie heeft zich eeuwen lang rondom de Semslinie, de grens tussen Groningen en Drenthe, bewogen. Van waar naar waar ze bewogen, probeer ik kaart, in beeld te brengen. Ik start in ieder geval in Anloo met behulp van het kerkregister dat is opgetekend tussen 1600 en 1811. Dit kerkregister is gedigitaliseerd te vinden op de site van AlleDrenten. Naast dit register heb ik inmiddels aardig wat boeken over Drenthe en Groningen. Ze komen deels uit de nalatenschap van mijn vader en ze zijn deels door mijzelf aangeschaft.

Vandaag ben ik gestart met het lezen van het boek Anloo – Het dorp, de kerk en de Etstoel geschreven door Paul Brood, Ed Panman en Klaas Timmer en uitgegeven in juni 2006. Dit boek werd als blijk van waardering door de Stichting Vrienden van de Magnuskerk aan de dorpsbewoners van Anloo aangeboden. Gelukkig had mijn vader ook een exemplaar weten te bemachtigen en is dit prachtige boek nu in mijn bezit.

Ook ben ik vandaag gestart met het in kaart, in beeld brengen van de bewoners van Anloo tussen 1673 en 1678 door het verwerken van het doopregister van die periode. Dat verwerken doe ik in de ogen van gevorderde en professionele genealogen waarschijnlijk zeer amateuristisch, maar het helpt mij wel enorm bij het vormen van mijn beelden. Mijn bevindingen vermeld ik in (blog)berichten.

Opmerking:
Deze pagina was op 12 december 2016 als blogbericht op de oude site geplaatst, dus de ‘vandaag’ die ik noem, was 12 december 2016.

Terug naar Start in Anloo – menu

Voor het laatst bijgewerkt op 29 september 2019.