Enge relaties

Elisabeth Amalie Eugenie was een afstammelinge uit een zijtak van het huis von Wittelsbach. Het huis von Wittelsbach is een zeer oud adellijk geslacht in Duitsland. Uit dit geslacht kwamen honderden jaren lang graven, paltsgraven, hertogen en koningen voort.

Het huis von Wittelsbach kent in zijn geschiedenis vele delingen en samenvoegingen van verschillende takken. Door de samenvoegingen bleven de bezittingen in de handen van een overlevende tak van het huis von Wittelsbach. Voor het behoud van de bezittingen werden regelmatig huwelijken binnen de familie gesloten. Deze inteelt zou in latere generaties enorme gevolgen hebben, ook in keizerin Elisabeth, haar broer(s) en zussen en in ieder geval in één van haar kinderen.

Enge relaties

Eng heeft meerdere betekenissen en twee betekenissen -nauw en griezelig- gaan voor de relaties binnen de familie van Elisabeth wel op. Sommige relaties werden heel nauw binnen de familie gesloten. Zo trouwde Ludovika met haar achterneef en Elisabeth met haar volle neef, maar ook in eerdere generaties was er regelmatig sprake van inteelt. Dit was, alhoewel men dat toen niet ten volle besefte, ook griezelig, omdat inteelt de oorzaak kan zijn voor zowel geestelijke als lichamelijke afwijkingen in het nageslacht. Bij de familie von Habsburg is bijvoorbeeld de Habsburgse onderlip en kin berucht. En bij de familie von Wittelsbach was excentriciteit, soms zelfs ontaardend in waanzinnigheid, berucht.

Keizerin Caroline Auguste

Keizerin Caroline Auguste was de halfzus van Sophie en Ludovika en dus ook (half)tante van en Franz Joseph en Elisabeth. Toen Sophie met aartshertog Franz Karl huwde, werd keizerin Caroline Auguste de (stief)schoonmoeder van haar halfzus, en later behalve (half)tante ook de (stief)oma van Franz Joseph.

Hertog Maximilian in Beieren en prinses Ludovika van Beieren

Koning Maximilian I was de vader van Ludovika. Het jongste zusje van koning Maximilian I, Maria Anna trouwde met Wilhelm von Birkenfeld-Gelnhausen. Dit paar kreeg drie kinderen, waarvan alleen Pius volwassen zou worden. Pius huwde met prinses Amalie Luise van Arenberg. Zij kregen één zoon: Maximilian. Prinses Ludovika huwde dus met haar achterneef en werd zo van een prinses van Beieren een hertogin in Beieren.

Keizer Franz Joseph en hertogin Elisabeth in Beieren

Sophie, de moeder van Franz Joseph en Ludovika, de moeder van Elisabeth waren allebei dochters uit het tweede huwelijk van koning Maximilian I Joseph met Karoline Friederike Wilhelmine van Baden. Franz Joseph en Elisabeth waren dus volle neef en nicht.