Het hoofd en de memoires van Luigi Lucheni

Nadat Luigi Lucheni keizerin Elisabeth met een vijl had neergestoken, werd hij vrijwel meteen opgepakt. Hij vond dat hij een heldendaad had verricht.

Het proces tegen Lucheni duurde een dag. Hij werd tot levenslang veroordeeld. In de gevangenis schreef hij zijn memoires die in 1910 verdwenen. Kort na het verdwijnen van zijn memoires vond men hem opgeknoopt in zijn cel. Zelfmoord luidde de diagnose, maar was dat wel zo? Het autopsierapport is verdwenen.

Het lichaam van Lucheni werd verbrand en zijn hoofd werd onderzocht, op sterk water gezet en in Genève bewaard. Genève wilde van het hoofd af en schonk het hoofd aan Oostenrijk. Op kerstavond 1985 (de geboortedag van keizerin Elisabeth!!!) kwam het hoofd in Wenen. Het werd ondergebracht in het pathologisch museum van de Universiteit en aldaar achter slot en grendel bewaard. Het hoofd was ontoonbaar omdat de toenmalige patholoog niet genoeg formaldehyde had gebruikt. Het hoofd werd jaren later in het geheim begraven op het Zentralfriedhof.

hoofd-luigi-lucheni

De memoires van van Lucheni doken inmiddels ook weer op. Santo Cappon erfde Lucheni’s memoires van zijn vader die de memoires van de dochter van Lucheni’s gevangenisbewaarder had gekocht. Hij bewerkte ze en liet ze in boekvorm uitbrengen onder de naam Ich bereuhe nichts.

Opmerking:

Ik heb in het verleden ooit een foto van een hoofd gezien waarvan men beweerde dat het om het hoofd van Lucheni ging. De foto is helaas nergens terug te vinden.

 

Bronnen:

Volkskrant: Sisi’s moordenaar LUIGI LUCHENI klaagt in jeugdherinneringen samenleving aan, geraadpleegd 9 juni 2019.

De hieronder genoemde pagina’s bestaan niet meer of zijn niet meer bereikbaar:

Der Kopf des Mörders, geraadpleegd 16 januari 2015

Krimi um Kaiserin Sisis Mürder geraadpleegd op 20 januari 2016

The assassination of Empress Elisabeth of Austria, geraadpleegd op 9 juni 2019

Anarchist doodt keizerin Sissi, geraadpleegd op 27 februari 2016

 

Deze pagina was op 16 januari 2015 als blogbericht geplaatst op mijn oude keizerin Elisabethblog en aldaar voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2016. Deze pagina is gemaakt op 9 juni 2019.