De Hofburg – Silberkammer

Ons bezoek aan de Hofburg op 21 juli 2003

Wij wilden alles zien, dus hadden wij een kaartje voor de Kaiserappartements én de Silberkammer gekocht. Wij besloten om eerst de Silberkammer te bekijken, omdat wij het “lekkerste” voor het laatst wilden bewaren. Dat hadden wij dus slim bekeken. Toen wij een aantal meters in de Silberkammer hadden afgelegd, hadden wij allebei iets van: “Waar is de uitgang?” Volgens mij moet je echt van dit spul houden om in dit gedeelte van de Hofburg te genieten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee was voor ons dus niet opgegaan, want (tante) Vera had ook al niet echt genoten van de Silberkammer. Als echte Nederlanders wilden wij toch wel waar voor ons geld, dus wij hebben nog wel wat dingen bekeken en bewonderd. Erg leuk vond ik de foto’s en de informatie over de hofhuishouding. Een aantal spullen wekte mijn bewondering en verwondering, zoals het gouden bestek van keizerin Maria Theresia en de persen van keizerin Elisabeth. Ook de decoraties voor de tafelversiering wekten mijn verwondering. Pas later zag ik op schilderijen en las ik in de boeken hoe de decoraties werden toegepast.

Het gouden bestek van keizerin Maria Theresia

Pas tegen het einde van de achttiende eeuw ontstond het gebruik van een tafelbestek voor meerdere personen. Voor die tijd was het gebruikelijk dat men zijn / haar eigen bestek meenam naar een diner.
Het puur gouden bestekset van keizerin Maria Theresia bestaat uit een grote vork met twee tanden, een mes, een lepel, een vork, een theelepel, een kruidendoosje (voor zout en peper) en een eierdopje.
Het bestek werd beheerd en schoongemaakt door een sommelier. Als de sommelier het bestek kwam brengen, werd hij vergezeld door bewakers voorzien van toortsen. Een ieder die het pad kruiste van deze plechtige processie, moest eenzelfde revérence maken als was het voor de keizerin zelf.

De persen van keizerin Elisabeth

Deze persen zijn oorspronkelijk bedoeld voor het maken van “canard au sang”. Omdat keizerin Elisabeth rauw sap, geperst uit kalfs- en rundvlees op haar menu had staan, werden deze persen hiervoor gebruikt.

Bronnen:
Haslinger, Ingrid en Unterreiner, Katrin, The Vienna Hofburg: Imperial Apartments and Silver Collection, Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. m.b.H., Vienna, 2000 (ISBN 3-905168-15-8)