De Hofburg – Kaiserappartements

Ons bezoek aan de Kaiserappartements op 21 juli 2003

Via de Kaiserstiege ga je naar de Kaiserappartements. Wij vonden het een fantastische gedachte, dat keizer Franz Joseph ook over deze trappen naar boven is gelopen. In de eerste ruimte die je betreedt, kun je een maquette van de Hofburg bekijken. Je kunt goed zien dat de Hofburg echt een samenraapsel van gebouwen en stijlen is en dat de Hofburg echt heel groot is.

En dan, dan betreed je echt de appartementen. In een zeer korte tijd word je echt overdonderd door pracht en praal en je beseft direct dat één bezoek aan de Kaiserappartements niet genoeg zal zijn.

Er zijn mij een aantal dingen bijgebleven / opgevallen. Hieronder noem ik er een aantal:

  • In de wachtkamer voor audiëntie las ik dat keizer Franz Joseph heel goed gezichten en de daarbij behorende namen kon onthouden. Zelfs na vele jaren wist keizer Franz Joseph, als hij iemand terugzag, hem of haar bij naam te noemen.
  • Een opvallend detail: er staan eigenlijk relatief weinig stoelen of banken. Wat zullen de bezoekers moe geweest zijn. Keizer Franz Joseph ontving namelijk ongeveer honderd mensen per audiëntie.
  • In de werkkamer van keizer Franz Joseph zie je zijn liefde voor zijn gezin en zijn familie: het hangt vol met schilderijen en foto’s. Ook twee bekende schilderijen van Franz Xaver Winterhalter hangen in deze kamer.
  • Als je oude tekeningen en schilderijen hebt gezien van de werkkamer van keizer Franz Joseph, dan weet je ook dat de hedendaagse inrichting echt sterk overeenkomt met toen.

Na een wandeling door diverse zalen kwamen wij na de eetzaal in de kamer van de troonopvolger. Tijdens ons bezoek was daar (tot september 2003) de éénmalige tentoonstelling “Rauchkultur am Hof” te zien. In de kamer van de troonopvolger was een rooksalon uitgebeeld. Vroeger trokken de heren na het diner, volgens de geldende etiquette, zich hier terug om te genieten van een pijp, sigaar of sigaret.
Er waren verschillende persoonlijke rookaccessoires van de diverse leden van de keizerlijke familie uitgestald. Deze accessoires bestonden onder meer pijpen, tabaksdozen en -potten, sigaren- en sigarettenetuis. Er stond ook een complete rooktafel van kroonprins Rudolf. Keizer Franz Joseph was ook een fervent tabaksgenieter.

Bronnen:

Haslinger, Ingrid en Unterreiner, Katrin, The Vienna Hofburg: Imperial Apartments and Silver Collection, Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. m.b.H., Vienna, 2000 (ISBN 3-905168-15-8)