King Alfred The Great

Ik kijk eigenlijk alleen televisie als ik ziek, zwak of misselijk ben en dat was ik de eerste twee weken na de schoolvakantie. Na een gebroken/gekneusde teen schoot het in mijn rug en het duurde het bijna 14 dagen voor ik weer kon zitten, normaal liggen of staan. Plat liggen op een keihard bankje lukte wel en dat ding kon bij de televisie geschoven worden. We begonnen met het kijken naar Vikings via Netflix. Wat een fantastische serie en wat leverde en levert dat weer een zoektochten op.

Vorige week ben ik op zoek geweest naar king Alfred the Great -koning Alfred de Grote- (848 of 849 – 26 oktober 899). Ik vind het erg bijzonder dat er zoveel over hem geschreven is, maar vreemd is het niet. De monnik John Asser schreef in 893 de biografie Vita Ælfredi regis Angul Saxonum (The Life of King Alfred). De originele biografie ging verloren net als de enige bekende kopie van dit manuscript. Doordat er fragmenten bewaard en/of gekopieerd waren, heeft men toch het werk van Asser kunnen reconstrueren. Er is dus veel bekend over de koning die 1129 stierf.

Koning Alfred wordt in de Anglicaanse kerk als heilige / christelijke held gezien. De sterfdag van koning Alfred is in Engeland nog steeds een gedenkdag in de Anglicaanse kerk. Vandaag dus ook, 1129 jaar na zijn overlijden.

Vanavond keken we de eerste aflevering van het laatste seizoen van Vikings. Op IMDb zag ik dat koning Alfred dit seizoen niet meer aan bod komt. Jammer.

(Psssst, onze kinderen hadden en hebben het wel eens over bingewatchen. Ik weet nu ook wat dit is.)