Tuindingetjes

Dit jaar hadden een overwinterende egel (of meer?), veel verschillende soorten vlinders en motten, neefjes (muggen), muggen (vliegen), veel verschillende bijen, hommels, vlinders, drie kauwengezinnen, een koolmeesjesgezin, een duivenechtpaar dat besloot om toch elders het nestelen voort te zetten, in onze tuin. Helaas hebben we nu ook wespen, maar zelfs daar valt mee te leven (met heel veel moeite). Sinds een aantal weken zijn de spinnen heel erg zichtbaar en variëteit is verbazingwekkend interessant. De hele zomer zag ik af en toe vleermuizen die op (veilige?) afstand geluidloos rondfladderden. Vanavond vlogen twee van die geluidloos vliegende muizen steeds om mij heen als ik naar buiten ging. Dat vond ik nou net even minder charmant, net als spinnen in voorgaande jaren.

Onkruid wieden was dit jaar ook (bijna) passé. Het is gewoon te leuk om het weg te halen en if you can’t beat, eat it. Dat is trouwens nog wel een (tuin)dingetje.