Keizerin Elisabeth en de Doppeladler

Psssst, dit is een hilarisch kolderbericht. Meer weten? Lees verder onderaan dit bericht.

Op donderdag 24 april 1998 begaf wijnboer Friedl Ungschaid zich in zijn wijnkelder om een oud wijnvat te verwijderen. Het wijnvat had er al tientallen jaren onbenut gelegen. Toen hij het vat wegrolde, stootte hij met de punt van zijn laars op botten. Zijn vriend en hobbyhistoricus Fritz Gallinger stelde verbaasd vast dat het moest gaan om de resten van een grote vogel, een vogel met twee koppen. Gallinger vermoedde dat het niet ging om een gewone misgeboorte, maar dat de vondst iets bijzonders inhield.

Er werden zoölogen en pathologen bijgehaald. Zij stelden eenduidig vast dat het hier ging om het skelet van een adelaar met twee koppen. Het zou minstens honderd jaar oud zijn. Men was er ook van overtuigd dat het skelet niet per ongeluk in de wijnkelder was terecht gekomen, maar dat het daar opzettelijk verstopt en begraven was. Om te voorkomen dat het bijzondere skelet beschadigd zou worden, werd de vindplaats door de politie hermetisch afgesloten.

Gallinger koppelde de vondst aan enkele, niet verklaarbare objecten uit het dorpsmuseum:

 • een ongewoon grote, deels vergulde vogelkooi met twee voerbakken
 • een raadselachtige bijdrage in de dorpskroniek: in 1869 zou er een voorname vrouw in het dorpsgasthuis overnacht hebben
 • tafelzilver waar de herkomst ook duister was, maar wat onmogelijk had kunnen behoren aan de plaatselijk bevolking

Inmiddels had onderzoek uitgewezen dat het skelet ooit aan grote hitte blootgesteld was geweest, net zoals gebeurt bij het koken of braden van kippen. De geleerden voegden de losse puzzelstukjes samen en kwamen met de volgende verklaring:

 • Keizerin Elisabeth bezat ooit een adelaar met twee koppen; een Doppeladler (letterlijk vertaald: dubbeladelaar). De Doppeladler kwam uit oorspronkelijk uit Tirol.
 • Keizerin Elisabeth werd in het voorjaar van 1869 naar Wenen gedirigeerd om deel te nemen aan de, door haar gehate,  Fronleichnamsprozession. Ze was op dat moment op vakantie in Salzkammergut. Elisabeth zou gevlucht zijn naar het noorden in gezelschap van haar geliefde (symbool van de vrijheid) en tevens gehate (symbool van de monarchie) Doppeladler.
 • Dat Elisabeth uitgerekend in Hernnbaumgarten terecht kwam, was doordat zij graag onder de bomen in de tuin wandelde en omdat zij graag in een afgelegen gebied vertoefde. Zij zou in het dorpsgasthuis de Doppeladler hebben laten braden en dit als avondeten genuttigd hebben. Daarna liet ze de resten van het dier in de wijnkelder begraven.

Een paar (vreemde) reacties op de verklaringen rondom deze vondst:

 • Dr. Helmut Pechlander, directeur van dierentuin Schönbrunn: “zulke  misgeboorten komen vaker voor” en “bij de adelaar spreekt men niet van misgeboorten maar van Doppeladler”.
 • Prof. Antal Festetics wil zich gaan bezighouden met het klonen van de Doppeladler en zegt: “men moet een parlementarisch onderzoekscomité oprichten om tijd te winnen.”
 • Historica Lisa Fischer bevestigde dat Elisabeth gefascineerd werd door vogels en in het speciaal in adelaars. Voor Elisabeth waren deze dieren de belichaming van de vrijheid, waarvan zijzelf niet kon genieten.
Bron:
(mijn vertaling van) Sisi und der Doppeladler. Deze pagina is niet meer bereikbaar.

Het is vakantie en dat is een heerlijke tijd om chaos te ordenen. Gisteren en vandaag ben ik begonnen met het ordenen van bestanden op mijn computer en externe harde schijven. Dat was echt nodig, want dat was echt een grote chaos.

Bovenstaand bericht vond ik vandaag op een externe harde schijf. Het is een deel van een Worddocument met de naam Roddelrubriek. Natuurlijk ging ik weer zoeken naar de bron Sisi und der Doppeladler, maar het is echt niet meer te vinden. Vervolgens ging ik googelen en vond de hieronder genoemde sites/pagina’s met voor dit bericht “relevante” informatie:

Gasthaus Zum Doppeladler – über uns

Nonseum – Gastwirtschaft zum Doppeladler

 

Grappig:

 • Het dorp Hernnbaumgarten, waar het genoemde gasthuis en museum zich bevinden, noemt zichzelf verruckt. De betekenis kan ik niet vinden, maar verrückt betekent gek.
 • Het Nonseum in Herrnbaumgarten herbergt 487,3 uitvindingen die we niet nodig hebben.