Oscar Carré

Oscar Carré werd op 22 december 1845 in Halberstadt (Duitsland) geboren. Zijn ouders waren Wilhelm Carré en Cornelia Adriana de Gast. Wilhelm en Cornelia (artiestennaam: Kätchen Carré) waren circusartiesten -ze waren allebei circusruiter- bij het circus Ernst Renz, maar besloten om voor zichzelf te beginnen. Het circus Carré trok door heel Europa en kwam of in 1863 of in 1864 voor het eerst in Nederland. Vanaf dat eerste moment kwam circus Carré elk jaar naar Nederland.

Oscar nam in 1869 het circus van zijn vader over. Hij liet vaste houten circustheaters bouwen in Wenen (1873), Keulen (1878) en in Amsterdam (1879). Het houten gebouw in Amsterdam moest in 1880 op last van de brandweer afgebroken worden. Na jarenlang touwtrekken kreeg Oscar in 1886 een bouwvergunning voor een stenen circusgebouw. Op 12 april 1887 werd de eerste paal geslagen en op 2 december 1887 werd het Circus Carré Theater door Oscar zelf geopend.

Het circus Carré bleef ook in het buitenland optreden. Voor het vervoer had het circus een eigen trein. In 1891 kwam de trein in Duitsland in botsing met een andere trein. Oscars vrouw Amalia en twee van zijn kinderen kwamen bij deze ramp om het leven.

De familie Carré verbleef van november tot april in hun woning boven het theater in Amsterdam. Het circus rustte dan uit in Hees, toen een dorp bij Nijmegen.

In 1901 kocht Oscar in Hees villa Welgelegen, een boerderij en grond voor een manege. De manege kwam er en was enorm: er was ruimte, dus ook stallen voor zeker 100 paarden. Na de dood van Oscar in 1911 werd de manege al snel niet meer als manege gebruikt.

Oscar werd een jaar na zijn dood bijgezet in zijn eigen mausoleum. Op begraafplaats Zorgvlied had hij in 1891 door dezelfde architecten en in dezelfde stijl als zijn Circus Carré Theater een mausoleum bouwen.

Dit bericht heb ik geschreven als opmaat voor mijn volgend bericht De keizerin en de circusdirecteur.

Bronnen:
Het uur van de Wolf: Circushart – De droom van Oscar Carré
Carré – Geschiedenis
Stadt Wien – Oscar Carré
Historisch nieuwsblad – Stille getuigen: Het graf van Oscar Carré
Theater in Nederland – Windmachine en pijp …
IsGeschiedenis – Vandaag jarig …