Verrassende ontdekkingen

Dit bericht was op 10 juni 2017 geplaatst op mijn oude site. In de toekomst zal dit bericht omgezet worden in een pagina.

Vandaag ben ik begonnen met de pagina Willem Hindriks en Jantje Wiegers en Eije Haikens. Deze pagina staat op privé en is dus nu nog niet zichtbaar.

Jaren geleden had ik al veel informatie verzameld, maar toen was het nog niet mogelijk om direct online scans van de kerkregisters of de burgerlijke stand te bekijken. Nu is dat wel mogelijk en zijn de scans ook gratis te downloaden. Dit bewijsmateriaal sla ik, sinds ik met deze site ben begonnen, ook op en in mijn Worddocumenten verwijs ik ook naar deze scans.

Soms ben ik uren bezig om één scan, dus één stuk bewijsmateriaal, te vinden en dat was vanavond ook weer het geval. Ik had, toen ik jaren geleden vanuit het heden naar het verleden werkte, al ontdekt dat Aaltje, de eerste dochter van Willem en Jantje werd geboren op 27 juni 1813 en stierf op 29 oktober 1814. De akte van overlijden kon ik zo vinden, maar de geboorteakte niet. Na uren vruchteloos zoeken met verschillende namen, besloot ik het geboorteregister van Windeweer uit het jaar 1813 door te spitten. Dat deed ik pagina voor pagina en ineens zag ik op een pagina de naam Aaltje Berends. Ik bleef hangen en probeerde de pagina te lezen, maar dat viel niet mee. Natuurlijk lukte het mij uiteindelijk wel en wat was ik verrast te lezen dat Grietje, een stiefkleindochter van Aaltje was bevallen van een zoon in het huis van Aaltje en dat deze jongen -Aaltjes achterkleinzoon- was vernoemd naar de vader van Aaltje en dus de naam Berend had gekregen. Grietje was net als haar moeder een ongehuwde moeder, maar in het geval van Grietje werd geen (mogelijke) vader van het kind genoemd. Ook las ik op die pagina dat Aaltje arbeidster was. Arbeidster? Ja! Aaltje was op haar 76-ste gewoon nog aan het werk. Wat ik verder te weten kwam uit dat ene gescande document? Aaltje was “al” weduwe van Willem en de vader en moeder van Grietje -Otte Geerts en Regina Hindriks- waren ook al overleden.

Enkele uren later had ik bovengenoemde verrassende ontdekkingen gedaan, maar had ik nog steeds de geboorteakte van Aaltje niet gevonden. Ik was gewoon helemaal van het ingeslagen pad afgeraakt. Ik bladerde verder in het geboorteregister van Windeweer en ontdekte waarom ik de eerste Aaltje -er waren drie verschillende Aaltjes in dit gezin- niet kon vinden. Aaltje heet in de akte Aaltje Joelen en haar vader Willem Hindriks Joelen en ja, dan gaat het fout in de transcripties en vervolgens natuurlijk ook in het digitale zoeken.

Voor het laatst bijgewerkt op de oude site: 11 juni 2017.