Speuren naar Joel

Dit bericht was op 30 juni 2017 gepubliceerd op mijn oude site.

Waar komt de naam Joel vandaan?

Een zeer verre achterneef uitte het vermoeden dat er wellicht Joodse roots zouden zijn. Eerder al beweerde mijn zusje bij hoog en laag dat wij Joodse roots zouden hebben. Tijdens mijn vele speurtochten in het verleden heb ik daar tot op heden geen enkel bewijs voor gevonden.

Mijn overgrootvader Jan, mijn opa Willem en mijn vader Jan beweerden altijd dat er door een familieruzie twee takken waren ontstaan: de tak Hindriks en de tak Joel. Mijn vader Jan veranderde dat verhaal van een grap uit het verleden in dé realiteit, zijn realiteit, na zijn hersenbloeding: de voorvaderen van de familie Joel zouden uit Denemarken komen,  sterker nog “wij” zouden uit Denemarken komen.

Dat klinkt raar, maar er is wel een verklaring voor en dat probeer ik hieronder uit te leggen.

De grap uit het verleden was ontstaan tijdens de vakantie met onze eerste spiksplinternieuwe caravan. Ik was toen elf jaar. We gingen naar Denemarken en onderweg naar Kopenhagen reden we langs het slot Juelsberg in Nyborg. Mijn vader grapte dat het ons voorvaderlijk slot was. Na zijn hersenbloeding was mijn vader nog altijd goed op de hoogte van het heden, maar hij was wel altijd met het verleden bezig en dat verleden ging steeds meer hiaten vertonen. Ik vermoed dat de grap uit het verleden in zijn hoofd waarheid werd.

Een paar jaar na zijn hersenbloeding ging mijn vader zwerven tussen de zeven(!) caravans die hij overal in noord en midden Nederland had staan. Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats meer en was dus voor de overheid niet meer te traceren. Het gevolg was dat mijn zusje en ik bestookt werden met brieven van de gemeenten waar wij toen woonden. Zijn onvindbaarheid voor de overheid vond ik niet erg, maar dat hij verstoken was van een huisarts baarde mij grote zorgen. Uiteindelijk belandde hij na een enorme reprimande (understatement: het was een knetterende ruzie) van mij in Hoogezand.  Hoe hij het voor elkaar kreeg, is mij nog steeds een raadsel, maar de flat in Hoogezand was niet alleen vlak bij zijn roots Kiel-Windeweer, maar ook in dezelfde straat en in eenzelfde soort flat als waar zijn ouders hun laatste jaren samen hadden doorgebracht. Hij was terug in een stuk verleden. Hij kwam in contact met twee andere Joelen, een vader en een zoon. Ik vermoed dat mijn vader dat contact bewust gezocht heeft. Na zijn hersenbloeding was alleen de familie Joel nog maar belangrijk. Hij verbrak zelfs de contacten met de familie van mijn moeder. Ook was hij opdringerig geworden en dat werd niet door iedereen gewaardeerd en ik vermoed dat de genoemde vader en zoon Joel zijn contacten ook maar matig waardeerden. Volgens mijn vader had de oudste van de twee Joelen bevestigd dat onze familie roots had in Denemarken. Tijdens mijn speurtochten in het verleden heb ik daar tot op heden geen enkel bewijs voor gevonden.

De eerste Joel

De naam Joel komt voor het eerst voor in de huwelijksakte van 29 september 1812. Het betreft het huwelijk van Willem Hindriks en Jantje Wijchers*. Willem wordt in deze akte Willem Hindriks Joel genoemd.
De speurtochten naar de voorouders van Aaltje Berends, de moeder van Willem leverden geen naam Joel of een naam met een klankverwantschap op. Of speurtochten naar voorouders van andere familieleden wat op gaan leveren, geen idee.

Ik ben op dit moment (1 juli 2017) bezig met het gezin van Willem Hindrik en Jantje Wijchers* en ben benieuwd in hoeveel akten ik de naam Joel zal tegenkomen en waar de scheuring nou precies is ontstaan. Wellicht is er zelfs sprake van meerdere scheuringen. Ook blijf ik speuren naar de herkomst van de naam Joel.

*   De -ij- moet zonder puntjes zijn, maar die letter is als drukletter niet te vinden.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2017 op de oude site. Voor het laatst bijgewerkt op 27 oktober 2019.