Een zijtak met een klompenfabriek

Dit bericht was op 1 augustus 2017 gepubliceerd op mijn oude site.

Een huwelijksakte

Op 12 november 1919 huwde Pieter Hindriks, oud 25 jaren en van beroep buitenvaarder met Grietje Kok, oud 22 jaren, zonder beroep.

Grietje Kok was de dochter van Hendrik Kok. Hij was op de dag van de huwelijkssluiting reeds overleden en zijn echtgenote Hinderkien Reinders was klompenfabrikante en woonde te Windeweer (gemeente Hoogezand).

Eén van de getuigen was Eildert Kok, 23 jaren oud en de broer van de bruid. Zijn beroep was holschenmaker.

Holschenmaker

Holschenmaker? Wat is dat? Ik ging googlen, maar ik kon geen informatie vinden totdat ik het woord verduitste naar Holschenmacher. Een Holschenmacher, Holschkenmacher, Holscher, Holzschuher of Holzschuhmacher is dus een klompenmaker.

Eildert Kok was dus klompenmaker en werkte zeer waarschijnlijk -één plus één is immers twee- in de klompenfabriek van zijn moeder in Windeweer.

Vader

De klompenfabriek was van zijn moeder én vader geweest. Hindrik Kok, de vader van Eildert, was op 12 februari 1914 overleden in de stad Groningen. Groningen? Na wat speurwerk werd mijn vermoeden bevestigd: Hindrik Kok was overleden in een ziekenhuis: het Academisch Ziekenhuis (en wel om vijf uur voormiddags).

Klompschoenen

Via de site van het internationaal klompenmuseum ontdekte ik dat klompenfabriek Kok schoenklompen maakte voor onder meer de arbeiders van de strokartonfabrieken in Oost-Groningen: de Groninger schoenklomp. Deze schoenklompen hadden een houten zool en hak en een leren kap waarin versieringen waren gestanst. Ze gaven bescherming en waren comfortabel en warm. Toen ik de onderstaande foto op de site zag, wist ik ineens weer dat mijn opa Willem Joel naast zijn gewone klompen, ook minstens één stel klompschoenen had bezeten.

H. Kok Stoom Schoenklompenfabriek

Op de Beeldbank Groningen vond ik een oude foto van H. Kok Stoom Schoenklompenfabriek. Deze foto is gedateerd tussen 1915 en 1935.

Door een foto van op de site van het gemeentearchief van de gemeente Hoogezand-Sappemeer ontdekte ik dat de schoenklompenfabriek gevestigd was op de Dorpsstraat 128 te Kiel-Windeweer. Via Google-Maps zag ik dat dit bijna tegenover -aan de andere kant van ’t daip- de pastorie en de kerk is. Bij een volgend bezoek aan het kerkhof in Kiel-Windeweer zal ik dus even naar de overkant kijken.

Aanvulling d.d. 27 oktober 2019: Na het plaatsen van dit bericht heb ik de overkant gezien én één of meerdere foto’s geschoten. Binnenkort zal ik in ieder geval één foto plaatsen.

Voor het laatst gewijzigd: 27 oktober 2019.