De huwelijksmaaltijd

De afbeelding boven dit blogbericht is een detail van een afbeelding van een schilderij van Martin van Meytens (1695-1770).

Het schilderij geeft het huwelijksdiner tussen de latere keizer Joseph II en prinses Isabella van Bourbon-Parma weer. Dit huwelijk werd gesloten op 6 oktober 1760 en de huwelijksmaaltijd werd genoten in de Hofburg.

Het schilderij hangt in Schloβ Schönbrunn in Wenen en daar heb ik het inmiddels vier keer mogen aanschouwen. Ik vond het niet heel bijzonder totdat ik het via het Google Art Project tot in detail kon bekijken. De mensen, het eten, de versieringen, de bladmuziek: alles is minutieus geschilderd.

De vele aanwezigen waren als genodigden slechts toeschouwers. Volgens de geldende etiquette (het Spaanse hofceremonieel) mochten alleen de leden van de keizerlijke familie werkelijk deelnemen aan de huwelijksmaaltijd.

Links onderin het schilderij zie je een jongetje naar de schilder kijken. In het geval van fotografie zou je zeggen: hij kijkt recht in de lens. Diverse bronnen, die ik nu even niet terug kan vinden, vermelden dat dit Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) is. Mozart was tijdens het huwelijk van Joseph en Isabella vier jaar en acht maanden. Als het jongetje werkelijk Mozart was, was hij een behoorlijk grote kleuter.

Dit bericht was eerder (21 april 2016) geplaatst op mijn blog Plaatjepraatje.
Weer een beetje chaos geordend.