Ondersteboven

was ik op 13 januari 2016 na het lezen van Habsburg beste Stücke.

Wat was nou het geval? Eén van de allergrootste privé-verzamelingen met betrekking tot het huis Habsburg, de Kaiserhaussammlung Plachutta, ging over in de handen van de staat of een staatsdeel. Ik schrijf hier de staat of een staatsdeel, omdat ik Oostenrijk nog steeds niet helemaal kan doorgronden. In ieder geval zijn de items uit deze verzameling nu of in de toekomst toegankelijk voor iedereen en dat vind ik fantastisch.

Het stak mij enorm dat iemand zoveel items kon verwerven en dat deze items daardoor min of meer uit het zicht verdwenen. Er bestond overigens wel een site Kaiserhaussammlung Plachutta waar een aantal items online waren te bewonderen.

Pas eind februari 2016, na het lezen van de artikelen Kaiserhaussammlung übersiedelt nach St. Pölten en Land kauft weltweit gröβte Kaiserhaussammlung geloofde ik het echt: de Kaiserhaussammlung is geen privéverzameling meer.

Dit bericht was op 13 januari 2016 geplaatst op mijn oude blog over de familie Habsburg. Op 27 februari 2016 was het bericht bijgewerkt. Op 20 mei 2019 is het bericht herschreven voor deze site.