Mayerling – een gedenkschrift

Rudolf Frans Karel Jozef (2 augustus 1858 – 30 januari 1889) was aartshertog van Oostenrijk en de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Hij was het derde kind en de enige zoon van keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth. Hij zou, als hij was blijven leven, na het overlijden van Franz Joseph de keizer van Oostenrijk zijn geworden.

Op 30 januari 1889 werden zijn lijk en het lijk van zijn maîtresse Marie von Vetsera gevonden in het jachtslot Mayerling. Men gaat ervan uit dat Rudolf eerst Marie doodschoot en vervolgens zichzelf, maar over deze moord en zelfmoord duiken al meer dan een eeuw steeds weer nieuwe geruchten op. Ook duiken er nog steeds nieuwe documenten op. Zo dook er rond 2011 een handgeschreven gedenkschrift op. Dit gedenkschrift werd door Helene von Vetsera enige weken na de moord op haar dochter gedicteerd. De in hetzelfde jaar 200 gedrukte exemplaren werden meteen door de politiepresident baron Krauß in beslag genomen en vernietigd. Het hierboven beschreven handgeschreven gedenkschrift kwam in handen van Mario Plachutta en werd toegevoegd aan zijn Kaiserhaussammlung. Het gedenkschrift is inmiddels gepubliceerd in boekvorm.

Links:
Mayerling Forum
Mayerling: Die letzte Briefe der Mary Vetsera (nieuw 27 februari 2016)

Dit bericht werd op 24 december 2014 geplaatst op ieniemieniehabsburgmuis. Op 27 februari 2016 werd het voor het laatst op de oude site bijgewerkt. Op 20 mei 2019 is dit bericht geplaatst op deze site.