Nu leven in de zeventiende eeuw

Omdat ik wil weten hoe mijn voorouders leefden, ben ik mij op dit moment aan het verdiepen in het dagelijkse leven in de zeventiende eeuw. Het dagelijkse leven van mijn voorouders vond plaats in de veenkoloniën rondom de grens tussen Groningen en Drenthe. De meest ver in het verleden voorouder waarvan ik een registratie kon vinden is Marchjen Arents. Zij werd op 17 april 1682 in Annerveen geboren.

In de afgelopen jaren heb ik veel gelezen over het leven in de veenkoloniën, maar hoe het leven werkelijk was, blijft toch een beetje giswerk. Ook heb ik naar afbeeldingen van schilderijen en tekeningen gezocht met betrekking tot het leven van het gewone volk. De tekeningen van Gesina (ook Geesken) ter Borch geven dat volgens mij behoorlijk goed weer. Ook Jan Steen heeft prachtige schilderijen gemaakt over het gewone volk.

Mijn voorouders in de zeventiende eeuw woonden rondom Anloo. De boeken, sites en online archieven die ik raadpleegde (bronvermelding volgt nog) maken mij duidelijk dat mijn voorvaders en -moeders het verre van breed gehad moeten hebben. En met dat gegeven wil ik hun leven proberen te reconstrueren.

Dat wil ik dus doen door het na te spelen. Ik wil dus zelf kleding gaan maken, maar daar moet ik ook wol voor bewerken. Voor wol bewerken heb je zeep nodig (denk ik), dus ook daar wil ik meer van weten. Wat aten mijn voorouders? Daar heb ik wel mijn ideeën over en daar zal ik later over vertellen. Ik hoop dat het mij lukt om nu in de zeventiende eeuw te gaan leven.