The final chapter

Saga was vanavond in Gothenburg voor hun Final Chapter in Europa. In februari 2018 spelen ze hun slotakkoorden op de Cruise to the Edge. Daarna mogen we alleen maar hopen dat The Final Chapter minder final is dan ze vorig jaar al aankondigden. Ze zouden toch zomaar heimwee naar het podium kunnen krijgen, toch?

Wij ontdekten Saga in 1979 of 1980. Door Saga gingen Pim en ik zelfs op orgelles. Keyboard- of synthesizerles was er toen gewoon niet. In 1983 volgde ons eerste concert en pas -iets met geen geld en/of huisjes, boompjes, beestjes, kindjes- in 2005 ons tweede. Daarna was er bijna elke jaar minstens één concert. Onze kinderen zijn gevoed met Saga, zijn groot gebracht met Saga. Ook hun aanhang moest eraan geloven. Geen Saga? Geen volwaardig gezinslid! Punt. Uit.

Natuurlijk zal Saga nóóít uit ons levens verdwijnen. Hun muziek is voor eeuwig vereeuwigd, al veranderde de media waarop je ze kon beluisteren in een rap tempo. We beluisterden in de loop van al die jaren Saga via langspeelplaten, cassettebandjes, cd’s, mp3-spelers et cetera.

De concerten zullen we, en vooral ik, heel erg missen. Het was niet alleen maar Saga, maar ook het samenzijn met andere fans. Het was, op drie concerten na -dat waren dan ook echte drama’s- altijd superüberultravet.

Wij zijn volgend jaar 40 jaar samen, Saga vierde dit jaar zijn 40-jarig jubileum. 38/39 van onze 40 jaar was Saga onderdeel van ons leven.

Saga, bedankt!

Update: Saga speelt inmiddels weer.

Dit bericht was eerder gepubliceerd op IeniemienieMetalMuis en is -geantidateerd- hier geplaatst op 6 januari 2019. Voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2020.