Een uiltje …

… wassen.

Mama had heel lang geleden door middel van smyrna een wandkleed voor mij gemaakt. Ze had een uil geknoopt, omdat ik gek op uilen was en trouwens nog steeds ben. Of en waar het wandkleed in huis drie heeft gehangen, kan ik mij niet meer herinneren. In huis vier hing het kleed in het halletje en op de plankjes eronder stonden beeldjes van uilen. Nu, in huis vijf, hing het in de hal en was de rest van de hal ook weer gevuld met uilen. De uilen moesten verkassen, omdat ik wilde beginnen met de kerstversiering en toen viel mij op hoe vies het wandkleed was. Het was nog nooit gewassen, want ik was bang dat het kleed het niet zou overleven. Ik haalde het toch van de muur en vervolgens lag het weken vanuit een wasmand naar mij te gluren en leek steeds verwijtend tegen mij te fluisteren: “Was mij!”

Vandaag durfde ik het. Ik zat op mijn knieën voor de douchecabine, vulde een teil met lauw water en biotex. Vanaf het moment dat ik het kleed onderdompelde tot na de laatste spoelbeurt, was ik even helemaal terug in de tijd. Elk draadje had mama in haar handen gehad, elk knoopje had zij gelegd en in gedachten zag ik weer hoe moeizaam dat vanwege haar aandoening soms ging. Maar ze deed het, ze deed het voor mij. Zo lief! Mama gaf ook soms zomaar een cadeautje. Ook zo lief! Eén van de laatste cadeautjes was een heel klein beertje van metaal.

Dat een uiltje wassen zoveel herinneringen naar boven haalt … Dat je met een uiltje wassen je moeder eventjes zo mist …

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.