Brigitte Hamann overleden

Ik lees het nu pas, maar op 4 oktober jongstleden is Brigitte Hamann overleden. Brigitte Hamann was historica en schrijfster. Ze schreef, altijd na minutieus onderzoek, boeken over onder meer keizerin Elisabeth, kroonprins Rudolf en Hitler. Haar boek Elisabeth: Kaiserin wieder willen is een echt must voor elke Elisabeth-, Sisi- en/of Sissifan.

Na een bezoek aan het Achilleion op het Griekse eiland Corfu in 1991 wilde ik weten wie de echte keizerin Elisabeth was geweest. Ik begon te lezen. Het eerste boek dat ik over keizerin Elisabeth las, was de -in het Nederlands vertaalde- biografie geschreven door Joan Haslip. Zij verwees in haar boek, naast de andere bronnen die zij toen tot haar beschikking had, naar het boek van Egon Caesar Conte Corti. Dat boek las ik pas vele jaren later en is, net als de boeken van Brigitte Hamann en Joan Haslip een boek dat op de boekenplank van een Elisabethfan moet staan. Weer vele jaren later las ik het boek Elisabeth: Kaiserin wieder willen van Brigitte Haman. Voor haar waren, naast het boek en de manuscripten van Egon Caesar Conte Corti, veel meer bronnen beschikbaar. Dit kwam onder meer doordat zij zeer gedegen onderzoek deed, maar ook doordat voorheen ‘geheime’ bronnen openbaar werden. Brigitte Hamann was ook niet genoodzaakt terughoudend te zijn in tegenstelling tot Egon Caesar Conte Corti. Hij was namelijk van adel en kon soms niet echt uit de school klappen. Helemaal uit de school klappen deed Brigitte Hamann trouwens ook niet, want ze was integer: zij hield toch rekening met de nazaten van keizerin Elisabeth. Na het verschijnen van de eerste editie werden meer bronnen toegankelijk en deze informatie verwerkte Brigitte Hamann in de nieuwere edities van het boek Elisabeth: Kaiserin wieder willen. Op mijn Elisabeth-Habsburg-Wittelsbach-Wenen-boekenplanken staan heel veel boeken van bijna net zoveel schrijver/schrijfsters die Elisabeth: Kaiserin wieder willen in hun literatuurlijst vermelden. Het is echt hét standaardwerk geworden als het om keizerin Elisabeth gaat.

De laatste weken ligt het boek Rudolf: Kronprinz und Rebell van Brigitte Hamann naast of in mijn bed. Gisteravond/-nacht ben ik begonnen aan het laatste hoofdstuk. Ook dit boek getuigt van gedegen onderzoek en leest -voor een niet geboren Duitstalige- heerlijk weg.

Er zullen nog vele boeken verschijnen over keizerin Elisabeth en over haar zoon kroonprins Rudolf, maar de boeken Elisabeth: Kaiserin wieder willen en Rudolf: Kronprinz und Rebell zullen nog decennia lang standaardwerken blijven.

Brigitte Hamann, requiescat in pace.