Doodgewoon

Op 4 maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van dit bericht. De eerste publicatiedatum was 25 mei 2014. Dit bericht zal steeds aangevuld worden.

Doodgewoon is eigenlijk een raar woord. Dood is heel erg. Doodsbleek is dus heel erg bleek. Doodstil is heel erg stil. Doodgewoon is heel erg gewoon en dus heel erg normaal. Dat klopt, want iedereen gaat gewoon een keer dood.

De dood houdt mij al bezig vanaf mijn vroege kinderjaren. Eerst was er de angst: de angst voor het doodgaan van mijn ouders. Dit ontstond na het overlijden van mijn overgrootouders. In mijn puberteit kwam de vraag “Is er leven na de dood?” Weer jaren later was ik wel eens heel boos op de dood. Mijn 21-jarige zwager, ons kindje, een leerling en mijn moeder overleden veel te jong, veel te vroeg. Nog raakt het mij steeds enorm als jonge mensen uit het leven worden gerukt. Het is zo oneerlijk, maar het gebeurt gewoon, doodgewoon.

Bij het leven hoort de dood. Het leven eindigt met de dood. Veel mensen zwijgen de dood dood, ze willen er niets van weten, niets over weten en er niet over praten. Toch moet je voorbereid zijn. Je moet geld sparen of een verzekering afsluiten voor een uitvaart. Als het zover is, moet je handelen en dat kun je echt maar één keer doen. Denk na over de dood, praat over de dood, wees voorbereid. De dood ligt altijd op de loer.

In mijn gezin praten wij samen over de dood. Bijvoorbeeld over de muziek die tijdens de uitvaart gedraaid moet worden, over begraven of cremeren, over een klassieke doorsnee uitvaart of een uitvaart die beter bij ons past. Ik raad het echt iedereen aan: praat er met elkaar over, maak je wensen duidelijk.

Bij veel uitvaarten, ook buiten de familiekring, heb ik mogen spreken. Inmiddels heb ik ook een aantal uitvaarten “geregeld” en toen merkte ik dat ik veel niet wist. Op de site Uitvaart – Uw complete uitvaartgids vond ik zinvolle informatie, bijvoorbeeld over een uitvaart gemeentewege. Ik had er nog nooit van gehoord tot ik ermee te maken kreeg.

De dood fascineert mij, net als geschiedenis. En als je met geschiedenis bezig bent, kom je de dood ook altijd tegen. De leden van het keizerlijk huis Habsburg zijn bijvoorbeeld bijgezet in de Kapuziner of Kaisergruft. Dat is een grafkelder onder een kerk in Wenen. Na mijn eerste bezoek daar ben ik gaan lezen over hun begrafenisrituelen. Ik las onder meer over balseming, opbaring, post mortem schilderen en fotograferen, dodenmaskers en ging verder zoeken. Ik kwam funeraire websites tegen, zoals bijvoorbeeld de site van TERRE AARDE. Ook vond ik de volgende sites met post mortem foto’s, dus foto’s van overleden mensen:

Paul Frecker (link werkt niet meer – gecontroleerd d.d. 18 december 2019)

Lying in state

Omgaan met de dood is cultuur- en tijdgebonden. Ook de politiek had en heeft invloed op het omgaan met de dood. Het artikel Cultures of Death and Politics of Corpse Supply verhaalt hierover. In de ondertitel staat “Anatomy in Vienna, 1848-1914”. Wenen en de dood hebben trouwens een bijzondere band met elkaar. Daarvan getuigt ook het boek “Der Tod muss ein Wiener sein” op één van mijn boekenplanken.

Naarmate ik ouder word, sterven er vaker mensen in mijn omgeving. Dat hoort gewoon bij het ouder worden. Ook word ik steeds vaker geconfronteerd met mensen die actief hun leven beëindigen of willen beëindigen. Ik vind het ook zinvol om daar wat over te weten, want je weet maar nooit. Hieronder staat een link naar de site van de NVVE.

NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde

Dood is trouwens niet alleen maar cultuur- en tijdgebonden. Dood is ook leeftijdsgebonden. De dood van een kind of een jongere heeft veel meer impact dan de dood van een ouder iemand. Ook rouw is leeftijdsgebonden. Kinderen rouwen op een andere manier dan jongeren en jongeren rouwen op een andere manier dan volwassenen.

Losse links:
Bios Urn

Voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.